[Huvudsida] [Familjen] [Fadersrollen]

Korrekt HTML 4.0! Korrekt CSS!

Historia

Jag föddes i Täby norr om Stockholm medan det ljuva 60-talet ännu var mycket ungt. Långt senare är jag så vacker som bilden här intill visar. Bild på mig, 19kB JPEG.

Jag bodde i Täby med min pappa och mamma fram till dess jag skulle börja skolan. Jag hade också sällskap av min äldsta lillebror Kjell, som är två år yngre än jag själv.

När jag var sju flyttade vi till Lerum, där jag bodde större delen av min uppväxt. Under de här åren fick jag också en bror till, Martin. När jag så småningom flyttade hemifrån bodde jag först ett par år i Täby igen. Jag arbetade där, men min dåvarande fästmö, nuvarande hustru, ville inte flytta till Stockholm. Så efter att ha diskuterat hur vi skulle ha det en tid flyttade jag tillbaka till Göteborgsområdet. Då hamnade jag i Ytterby i Kungälvs kommun norr om Göteborg. Där bor jag nu tillsammans med min hustru Eva-Britt och min dotter Ulrika.

Utbildning

Grundskolan gick jag i Lerum. När det var dags för gymnasiet hade jag insett att det där med matematik och naturvetenskap var spännande. Så jag sökte mig till naturvetenskaplig linje på Munkebäcksgymnasiet i östra Göteborg. (I Lerum fanns ingen gymnasieskola vid den tiden.) I gymnasiet kom jag för första gången i kontakt med en dator. När gymnasiet var över, och den obligatoriska militärtjänsten var avklarad sökte jag mig till Chalmers där jag läste Teknisk Fysik med datainriktning. Jag blev kvar på Chalmers och läste en licentiatexamen på Informationsbehandling, nuvarande Data- och informationsteknik.

Yrkesliv

I yrkeslivet ägnar jag mig åt programmering och datorer. Om man bortser från sommarjobb så var mitt första arbete som konsult på Enea Data, inom Unix-gruppen som fanns då. Jag började där på deltid medan jag fortfarande läste på Chalmers. När jag lämnade Chalmers fortsatte jag på Enea på heltid.

Som jag nämnde ovan flyttade jag tillbaka till Göteborg efter en tid i Stockholm, och då började jag på SISU. Där arbetade jag inom området för datorstödd programutveckling, och deltog i diverse utvecklingsprojekt. SISU fick dock ont om pengar, och blev tvugna att lägga ner sin Göteborgsavdelning.

Då började jag istället på Carlstedt Elektronik. Detta var ett spännande arbete som gick ut på att utveckla processorer som följde en ny princip för hur datorer skall arbeta, och tillhörande programvara. Det hade kunnat bli något väldigt bra, tror jag, om projektet hade fått fortsätta. När trenden inom företagsledning övergick till att alla skulle återvända till kärnverksamheten så drog sig dock finansiärerna ur, och företaget upphörde.

Mitt nästa, och nuvarande, arbete blev på Jeppesen Systems, eller Carmen som det hette på den tiden. Företaget hade just då lämnat Volvo och blivit ett självständigt bolag. (Även detta torde vara ett utslag av samma trend med återgång till kärnverksamheten.) Produkterna från den del av företaget där jag arbetar handlar om personalplanering, i första hand för flygbolag. Min nuvarande roll där är konfigurationshantering.

Intressen

Fritiden brukar gå snabbt över, speciellt sedan jag blev husägare och därefter blev pappa. Därmed inte sagt att jag ångrar någotdera, tvärtom! Jag arbetar deltid för att kunna vara hemma hos min dotter ett par dagar extra i veckan. Men det blir inte så mycket tid över för övriga intressen.

Men att tiden inte räcker till allt jag skulle vilja göra innebär ju inte att jag inte har intressena kvar. Lite tid då och då blir det, åtminstone till några av dem.

Datorer

[Linux registrerad användare nummer 63611.] Som torde framgått av det ovanstående är jag intresserad av datorer. Inte bara på arbetet, utan även på fritiden, då jag får ägna mig åt sådant jag själv kan välja. Det betyder däremot nästan aldrig att jag spelar spel på datorn. Mitt favoritsystem är Linux. Microsoft Windows undviker jag så gott jag kan.

Open Source använder jag om möjligt. Även om det är litet försöker jag dra mitt strå till stacken. Dels försöker jag ofta rätta och förbättra program när jag hittar brister, inte bara skicka in klagomål på det som inte fungerar. Och jag deltar även, bland annat som koordinator, i gruppen för översättning av meddelanden till svenska. Detta är den svenska grenen av Free Translation Project.

På egna datorer kör jag helst Linuxdistributionen Fedora. Jag får väl även räkna mig till en medlem av Fedoragemenskapen eftersom jag sköter några (enstaka) paket för distributionen, och är med och testar kommande utgåvor.

Spela spel

Att jag inte spelar spel på datorn beror inte på att jag tycker spel är tråkiga. Tvärtom tycker jag att det är roligt att spela spel, och försöker få tid till det lite då och då. Att spela på datorn känns ofta lite torftigt, så därför försöker jag spela på riktigt de få gånger jag får chansen. Då är det både rollspel och avancerade brädspel jag ägnar mig åt. Jag brukar t.ex. dyka upp på GothCon varje år.

Mitt favoritspel är Dungeons & Dragons. En gång i tiden hade jag en kampanj. Jag har inte givit upp tanken om att starta en ny en dag.

Ekonomi och aktier

Det där med aktier och ekonomi tycker jag också är intressant, och det skulle väl kunna karaktäriseras som en hobby det med.

Jag tycker det är roligt att köpa några aktier ibland, och se hur företagen utvecklas. Det handlar alltså inte om att handla bara för dagen, och försöka gissa vilken aktie som kommer att trissas hysteriskt utan egentlig anledning de närmaste timmarna. Istället letar jag efter företag som bedriver en verksamhet jag tror på, och har ett pris som är bra i förhållande till hur jag bedömer företagets utsikter.

Mynt och frimärken

Ett annat sätt att samla pengar som jag också tycker är roligt är att samla mynt. Några gånger per år ägnar jag en stund åt det. Jag är även lite fascinerad av frimärkssamling, men det var åtskilliga år sedan jag hade någon tid att ägna mig åt den.

Modelljärnvägar

Modelljärnvägar är roligt. Jag har aldrig haft en egen, och denna dröm lär det väl dröja länge innan jag kan förverkliga. Den kommer för långt ner på prioriteringslistan. Men intresset finns kvar.

Föreningar

Jag är medlem i några föreningar, och jag tror att det säger en del om mig det också:

Ytterligare information om mig

Jag har en publik nyckel för kryptering med PGP för den som är intresserad. Alla som vill får gärna signera den! Det är en RSA-nyckel.


Free Speech Online, Blue Ribbon Campaign Private Communications Online, Golden Key Campaign. Denna sida är ramfri. Visas bäst med valfri browser. Linux Powered Skriv ihop nu! FSFE fellow Fellow Me: No more Vienna Manipulations! Stoppa mjukvarupatent i Europa


Göran Uddeborg på arbetet eller hemma. Senast ändrad 2013-10-05 22:57 +0200.